Koczka Veronika – hogyan edződött az üzleti edző?

 

Először a saját karrieremet „oldottam meg”, és a munkahelyi vagy vezetői kihívásokat kellett megtapasztalnom. Csak ezek után éreztem azt, hogy hiteles üzleti edző (coach) lehetek, és tapasztalatból tudok segíteni kisvállalatok vezetőinek.

A tapasztalásban és a folyamatos fejlődésben hiszek. Ez az, ami végigkíséri életemet.

 

Hol kezdődött?

A „komfortzóna” felismerése

20 évvel ezelőtt még fogalmam sem volt, hogy létezik „komfortzóna”, de már kiléptem belőle.

Karrierem elején nem volt ritka, hogy napi 10-12 órát tolmácsoltam az első komoly munkahelyemen, – akkor eleinte nehéz volt. Aztán amikor eljött az idő nemet mondtam, és a következő feladatkörömben már kihívásokká szelídült a munka. Rájöttem, hogy ezek a nehézségek visznek előre. Mindig természetesnek vettem, hogy a kihívásokat üdvözöljem – rájöttem, hogy ezek mutatják az utat a fejlődéshez.

Ezután belecsöppentem a multik világába, és már az első pár hónapban negyed annyi idő alatt láttam el a kiadott feladataimat, mint mások előttem, így nagyobb projekteket is rögtön rám bíztak. Nem is értették, hogy hogyan integrálódtam be egy-két hónap alatt.

Én se értettem. De megcsináltam, mert úgy éreztem képes vagyok rá, tettem a dolgom.

Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzetedet azért tudom megérteni, mert átéltem.

 

Az elfeledett tehetségek

A nagy cégeknél eltöltött évek alatt megtapasztaltam, hogy a kiemelkedő csapatteljesítmény eléréséhez a kollegák motiválásán keresztül vezet az út.

Vezetőként ez a felismerés olyan érzés, mint amikor lekerül egy mázsás szikla a válladról – rájöttem, hogy nem mindenért egyedül kell küzdenem, nem kell egyszemélyes hősnek lennem.

Vezetői szerepkörben az új módszerek kipróbálása, az előítéletek lebontása vitt előre. Csapatom és az üzletág sikeréhez a jó együttműködés és előrevivő, hatékony megoldások megtalálása volt a kulcs.

 

A marketinggel hamar egymásra találtunk

Ösztönösen erre vitt az utam. Több nagy, nemzetközi cégnél és változatos területeken dolgoztam – és mindig gyarapodott a repertoár: belekóstolhattam a piackutatás, márka- és termékmenedzsment, valamint a stratégiaalkotás rejtelmeibe is.

A marketingben az a szép, hogy nem tudod megunni, mert annyi területén annyi tapasztalattal, annyira sokszínű karriert futhatsz be.

Megértettem, hogy milyen érzés, nyomás alatt, rövid határidőre, stressz alatt is eredményeket felmutatni és határidőket teljesíteni – klasszikusan multis, FMCG környezetben edződtem.

 

Amikor önálló csapatom lett

Teljesen új dimenzió nyílt, amikor vezetői szerepbe kerültem – ez a váltás segített, hogy megértsem a cégvezetőket és középvezetőket foglalkoztató problémákat.

Más perspektívából láttam feladatkörömet, magamat, a szerepemet ebben a közös „játékban”. Rájöttem, hogy a vezetők felelőssége sokkal nagyobb és megterhelőbb – és megtanultam a vezetés eszköztárát.

Sokszor szerencsés voltam és inspiráló vezetők segítettek, de nagy hangsúlyt fektettem önmagam fejlesztésére is. A szembejövő konfliktusok, megoldandó helyzetek mindig jobb megoldások megtalálására inspiráltak. Karrier edzőként ezeket a tapasztalataimat is kamatoztatom ügyfeleim javára, ezzel segítem a karrierváltók és az útkeresők elindulását.

 

Koczka Vera

 

Anyanyelvemnek tűnt a coaching

Két évtizednyi marketing,- és több éves vezetői tapasztalattal a hátam mögött váltottam irányt.

Előbb tréneri végzettséggel gyarapítottam tudásomat, majd természetes egyszerűséggel talált rám a coaching.

Gyakorlatorientált képzésben vettem részt: tovább mélyült önismeretem és már a képzés során lehetőségem nyílt kipróbálni magam élesben. Az itt kapott pozitív visszajelzések megerősítettek választásomban.

 

Most a kisvállalkozások és az útjukat keresők sikerességéért dolgozom

Célom, hogy a családi és egyszemélyes vállalkozásokban megjelenő összetett kommunikációs (szervezési,- illetve szervezeti) problémákra megoldást találjanak az érintettek.

Segítségemmel rálátást, „külső szemet” kaphatnak működésükre és elakadásaikra – így pedig felismerhetik, hogy merre fejlődjenek, mit tanuljanak, min változtassanak ahhoz, hogy hatékonyabbak, sikeresebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek..

A coaching és a mentorálás változatos eszköztárával vezetem el őket saját hatékonyabb megoldásaikhoz.

 

Vallom, hogy minden cégvezető megérdemel egy külső perspektívát.

Egy olyan embert, aki meg meri neki mondani a hibákat is – mert nem a céghez tartozik. Egy olyan segítőt, aki korábban ott volt, ahol ő. Átélte, amit ő. Egyszer már megoldotta azt, amit ő még csak most fog megoldani.

Elvégre ezek a cégvezetők a saját két kezükkel építették fel a céget. Megérdemlik, hogy végre valaki nekik is segítsen.

 

Koczka Vera

Hogyan dolgozunk együtt?

 

Korrektség

Az első találkozás alkalmával megbeszéljük a legfontosabbakat, tisztázzuk együttműködésünk kereteit. Milyen célon szeretnél dolgozni, mi az a forma, ami a céljaid elérését leginkább támogatja? Az is kiderül ilyenkor, hogy mennyire vagyunk szimpatikusak egymásnak,- el tudjuk-e képzelni a közös munkát. Két igen szavazat szükséges a továbbiakhoz.

Ha felvázoltad az elérni kívánt célt és látom azt, hogy most hol tartasz, ebből tudom, hogy hozzávetőlegesen hány találkozás lesz elegendő ahhoz a változáshoz, amit látni szeretnél az életedben. Erre is választ kapsz az első beszélgetés után.

És még egy fontos dolog: az első találkozó ingyenes.

 

Tisztelet

A találkozásainkkor teljes figyelmemet neked és a témádnak szentelem, figyelek Rád.  Érzékelem, hogy hol tartasz a témádban és tiszteletben tartom, hogy meddig tudsz elmenni, mi az, amire készen állsz.

 

Őszinteség

Ez az együttműködésünk és az egymás iránti bizalom fontos pillére. Őszinte visszajelzéseket adok. Megfogalmazom Neked, hogy mi van bennem arról, amit mondasz. Ha kell tükröt tartok, hogy Te is lásd magad más nézőpontokból.

 

Sokszínűség a cél érdekében

Mindig olyan módszerekkel dolgozom, ami a cél érdekében számodra a leghasznosabb lehet. Új lehetőségekkel, módszerekkel, látásmódokkal találkozhatsz. Lehet, hogy ki kell lépned a megszokott, komfortos megoldásaid közül. Új oldalaidat, eddig ismeretlen, rejtett színeidet fedezheted fel.

 

Inspiráció

A változáshoz, változtatáshoz vezető úton olyan megoldásokkal találkozhatsz, amiből erőt meríthetsz, újabb ötleteid születhetnek. Korábbi megoldásaid más színben tűnhetnek fel és eddig meg nem látott lehetőségekre lelhetsz. Az inspirációnak fontos szerepe van mindebben, ezzel segítem az utadat, célirányosan.

 

Önbizalom növelő mellékhatás

Úgy tapasztaltam,- és ügyfeleim is ezt jelezték vissza -, hogy az együtt töltött alkalmak olyan tulajdonságaidat is megerősítheti, amikre nem is gondolnál: nagyobb kedvvel vágsz neki egy új kihívásnak, nő az önbizalmad, nagyobb lesz a hited abban, hogy az eddig megugorhatatlan akadályokat is könnyebben vegyed. Bátorságot, erőt nyersz.

Hogy döntöttél? Belevágsz?

IGEN ÉRDEKEL

További biztosítékok számodra, hogy szakemberrel van dolgod:

Life és Business coach végzettségemet az InDynamics Kft. által szervezett képzésen szereztem.
Tagja vagyok az ICF (International Coach Federation) magyarországi tagozatának:
http://www.coachfederation.hu/ és a Magyar Coach Szövetségnek:
http://www.coachszovetseg.hu/register.php

Szakmai életrajzom: LinkedIn link a saját profilomhoz:
https://hu.linkedin.com/in/veronikakoczka

Az első találkozón személyesen is meggyőződhetsz arról, hogy tudnánk-e együttműködni céljaid eléréséért.